شربت آبلیموی تازه ترکیبی از آب، پالپ میوه لیموترش و شکر است.
شربت آبلیمو اشتهاآور، تقویتکننده معده و بهبود دهنده هضم است.
این شربت نشاطآور است و تپش قلب، تهوع، سرگیجه و سردرد را بهبود میبخشد.
نوشیدن این نوشیدنی گوارا بخصوص در فصول گرم سال توصیه میشود تا به پیشگیری و درمان گرمازدگی کمک کند.
شربت آبلیموی تازه بصورت سردنوش در سردردهای گرم، گرمازدگی و تهوع و شربت آبلیموی تهیه شده با آب گرم برای سرگیجه، صرع و بیماریهای سرد عصبی سردمزاجان موثر است.
شیربادام
مواد لازم برای یکنفر:
۱. بادام درختی ۱۰ عدد
۲. عسل ۲ قاشق غذاخوری
دستور تهیه:
مغز بادام درختی خام را در آبِ در حال جوش بریزید و پس از کمی جوشیدن، از روی حرارت بردارید. حدود ۳۰ ثانیه صبر کنید و سپس آنها را با آب سرد بشویید تا پوست بادامها بهراحتی جدا شود.
سپس بادامهای پوستکنده را به همراه یک لیوان آب سرد و دو قاشق غذاخوری عسل، در مخلوطکن بریزید تا مخلوطی کاملاً یکسان شبیه شیر به دست آید.
▫ شیربادام غذایی دارویی و مفید برای وعده صبحانه است و جهت تقویت دستگاه تنفسی، بهبود سرفه خشک، بهبود خشکی حلق و سینه و رفع تنگی نفس بسیار اثربخش میباشد.
✅ شیربادام، رطوبتی لازم برای بدن فراهم میآورد و برای تقویت مغز، قلب و کبد بسیار مناسب است.
✅ شیربادام موجب تقویت عمومی بدن، رفع خشکی پوست و مو و تقویت سیستم ایمنی کودکان میگردد.
✅ اگر بدلیل شستشوی مکرر دستها دچار خشکی پوست شدهاید یا بدلیل اضطراب و استرس انرژیتان کم شده، شیربادام را در وعده صبحانه میل بفرمایید.
آش سپیدبا
آش سپیدبا یا آش سفید یا اسفیدباج، یکی از غذاهای ساده و سریع الهضم دارویی است که برای پاکسازی و تقویت بدن بسیار مفید بوده و در کتب فارماکوپه طب ایرانی توصیه شده است.
مواد لازم:
۱. جوی پوستکنده نصف پیمانه
۲. نخود نیمکوب یک پیمانه
۳. هویج نگینی شده نصف پیمانه
۴. کرفس نگینی شده نصف پیمانه
۵. تره، گشنیز و جعفری خرد شده نصف پیمانه
۶. روغن زیتون به میزان دلخواه
دستور پخت:
ابتدا جو و نخود را بشویید و به مدت یکساعت بخیسانید.
سپس داخل قابلمه ای بریزید، آب را اضافه کنید و با حرارت ملایم بگذارید مواد نیم پز شوند.
بعد از آن هویج و کرفس نگینی شده و سبزیجات با کمی نمک، زردچوبه، پودر تخم گشنیز و انیسون را به مواد آش اضافه کنید.
در اواخر طبخ روغن زیتون را بیفزایید تا حرارت زیادی نبیند.
اجازه دهید آش جا بیفتد و با آبنارنج یا آبلیموی تازه میل بفرمایید.
▫ از این آش به عنوان وعده اصلی غذایی با خواص دارویی فراوان بهره برده، نوشجان بفرمایید.
خواص دارویی آش سپیدبا
✅ آش سپیدبا رطوبت افزا و بهبود دهنده کمخونی است.
✅ این آش مغذی انرژی بخش است و غلبه سودا و خشکی و افسردگی را برطرف میکند.
✅ اسفیدباج ملین و برطرف کننده یبوست شکم میباشد.
✅ آش سپیدبا ضمن تقویت عمومی بدن و تقویت ریه، غذایی مفید در ناقهان، کودکان در حال رشد و سالمندان است و برای بازیابی انرژی در بهبود یافتگان بیماری کرونا انتخابی مناسب است.
شیربرنج
شیربرنج غذایی مقوی و نیروبخش با طبیعتی گرم و تر است و مناسب وعده افطار میباشد.
شیربا یا شیربرنج موجب نیکویی رنگ رخسار، بهبود کیفیت زندگی، تقویت نیروی جنسی و افزایش طول عمر میشود.
این غذای مفید در صفراوی مزاجان و جایگزینی مناسبی برای شیر در افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز (lactose intolerance) است که قادر به هضم کامل قند شیر یا لاکتوز نیستند.
شیربرنج چاقکننده و برطرف کننده تشنگی مزمن در روزهداران است و بعلاوه غذایی مناسب در سالمندان، بخصوص مبتلایان به آلزایمر میباشد و از سرعت پیشرفت بیماری میکاهد.
مصرف همزمان شیربرنج با گردو و خرما یک غذای دارویی مناسب در مبتلایان به لاغری کلیه است و موجب تقویت و فربهی کلیه میشود.
رب به و خواص دارویی آن
فصل بالندگی میوهی به (Quince) در پیش است. یکی از فرآوردههای ارزشمند غذایی-دارویی از میوه شیرین به، رب به است که با توجه به خواص آن توصیه میشود برای مصرف خانوار تهیه و در ظروف مناسب شیشهای در یخچال و حداکثر تا دو سال نگهداری شود.
روش تهیه رب به؛
میوه به را رنده یا چرخ کنید و درصورت تمایل به ماندگاری بهتر چند قاشق عسل به آن بیفزایید.
سپس به آن کمی آب و گلاب اضافه کرده، روی حرارت ملایم با شعله پخش کن قرار دهید تا به کاملاً پخته شود و به غلظت مناسب برسد. در طی پخت نیز آن را به هم بزنید.
خواص درمانی رب به؛
ربی که از میوه شیرین به تهیه شود طبیعتی گرم و تر دارد و مصرف یک قاشق سوپخوری از آن "نیمساعت بعد از هر وعده غذایی" نشاطآور و ضد کمخونی است و موجب بهبود ریفلاکس و ضعف گوارشی، رفع خستگی و تقویت عضلانی در بیماران مبتلا به کرونا میگردد.
دکتر مریم مصفا
متخصص داروسازی سنتی