آش زرشک و خواص دارویی آن

 مواد لازم :
۱. برنج دو پیمانه
۲. نخود دو سوم پیمانه
۳. تره، گشنیز و جعفری خرد شده یک پیمانه
۴. آب زرشک  ۲ لیوان
 طرز تهیه آش :
ابتدا برنج و نخود خیسانده از شب قبل را با مقداری مناسب آب بپزید.
سپس سبزی‌ها را با کمی نمک، زردچوبه و دارچین متناسب با ذائقه و مزاج اضافه کنید تا کاملا پخته شوند.
در انتها آب زرشک را بیفزایید و اجازه دهید تا آش کاملا جا بیفتد.
✅ این آش خوش‌گوار به عنوان وعده اصلی غذایی بخصوص در فصل تابستان جهت پاکسازی و تقویت عملکرد کبد، سم‌زدایی و رفع غلبه صفرا مصرف می‌شود.
 
   نخوداب
۱. نخود ۵۰۰ گرم
۲. پیاز متوسط یک عدد
۳. روغن زیتون به میزان کافی
 دستور پخت:
نخود را از شب قبل بخیسانید و سپس آبکش کنید.
پیاز را خرد کرده با روغن زیتون تفت دهید.
در آخر نخود را اضافه کنید و متناسب با ذائقه و مزاج به میزان کافی نمک، زردچوبه و زیره سیاه بیفزایید.
به میزان کافی آب اضافه نمایید و اجازه دهید روی شعله ملایم نخودها کاملا پخته شود و نخوداب جا بیفتد و غلیظ شود. سپس نخوداب را با آب‌نارنج یا آب‌لیموی تازه میل بفرمایید.
- از این غذای پرخاصیت دارویی به عنوان وعده اصلی غذایی جهت تقویت عمومی بدن در برابر ویروس کرونا بهره‌ برده، نوش‌جان بفرمایید.
 
خواص دارویی اجزای نخوداب
نخود: ضد انسداد کبدی، بهبود علایم اگزما و پسوریازیس، نرم کننده ورم‌های بناگوش، غذایی مفید در کم‌خونی، تقویت کننده ریه، تغذیه کننده بافت ریه
 
ماءالشعیر طبی
 مواد لازم:
۱. جوی پوست کنده ۵۰ گرم
۲. آب چهار لیوان
دستور تهیه:
۵۰ گرم جوی پوست کنده را در ظرفی مناسب ریخته، چهار لیوان آب بیفزایید. درب ظرف را بگذارید و اجازه دهید با حرارت ملایم، و به آهستگی بجوشد تا زمانی که جوها شکفته و کاملا پخته شوند (حدود ۴۰ تا ۵۰ دقیقه).
سپس تا این جوشانده سرد نشده، آن را صاف نمایید و در ظرفی شیشه‌ای و درب‌دار و در یخچال نگه دارید.
 از ۵۰ گرم جو، با دستور فوق سه لیوان ماءالشعیر طبی یا جوآب به دست می‌آید و حداکثر دو روز قابل نگهداری در یخچال است.
 به هنگام نوشیدن، ماءالشعیر را تکان دهید تا دُردیِ ته‌نشین شده و بخش رقیق آن مخلوط شوند و از غذاییت و رطوبت‌رسانی آن کاملا بهره‌مند شوید.
خواص دارویی ماءالشعیر طبی
 تسکین تشنگی
 تعدیل حرارت مفرط
 حفظ رطوبت‌های بافتی
 محافظت از بدن در برابر استرس گرمایی
 نوشیدنی مفید در مزاج‌های گرم و خشک بخصوص جوانان جهت تعدیل حرارت مزاج (در ایام روزه‌داری بعنوان میان‌وعده بین افطار تا سحر)
 پیشگیری و بهبود خشکی پوست، زردی رنگ رخسار، گود افتادگی چشم، یبوست شکم، غلظت خون و تحریک‌پذیری عصبی
 توجه: کسانی که معده سرد یا تر دارند بهتر است یک لیوان ماءالشعیر طبی را با یک قاشق مرباخوری عسل میل نمایند.
 
شربت آبلیمو
  شربت آبلیمو؛ نوشیدنی خوش‌گوار تابستانی
 شربت آبلیموی تازه ترکیبی از آب، پالپ میوه لیموترش و شکر است.
 شربت آبلیمو اشتهاآور، تقویت‌کننده معده و بهبود دهنده هضم است.
 این شربت نشاط‌آور است و تپش قلب، تهوع، سرگیجه و سردرد را بهبود می‌بخشد.
 نوشیدن این نوشیدنی گوارا بخصوص در فصول گرم سال توصیه می‌شود تا به پیشگیری و درمان گرمازدگی کمک کند.
 شربت آبلیموی تازه بصورت سردنوش در سردردهای گرم، گرمازدگی و تهوع و شربت آبلیموی تهیه شده با آب گرم برای سرگیجه، صرع و بیماری‌های سرد عصبی سردمزاجان موثر است.
 
شیربادام
مواد لازم برای یک‌نفر:
۱. بادام درختی ۱۰ عدد
۲. عسل ۲ قاشق غذاخوری
 دستور تهیه:
مغز بادام درختی خام را در آبِ در حال جوش بریزید و پس از کمی جوشیدن،‌ از روی حرارت بردارید. حدود ۳۰ ثانیه صبر کنید و سپس آنها را با آب سرد بشویید تا پوست بادام‌ها به‌راحتی جدا شود.
سپس بادام‌های پوست‌کنده را به همراه یک لیوان آب سرد و دو قاشق غذاخوری عسل، در مخلوط‌کن بریزید تا مخلوطی کاملاً یکسان ‌شبیه شیر به دست آید.
▫ شیربادام غذایی دارویی و مفید برای وعده صبحانه است و جهت تقویت دستگاه تنفسی، بهبود سرفه خشک، بهبود خشکی حلق و سینه و رفع تنگی نفس بسیار اثربخش می‌باشد.
✅ شیربادام، رطوبتی لازم برای بدن فراهم‌ می‌آورد و برای تقویت مغز، قلب و کبد بسیار مناسب است.
✅ شیربادام موجب تقویت عمومی بدن، رفع خشکی پوست و مو و تقویت سیستم ایمنی کودکان می‌گردد.
✅ اگر بدلیل شستشوی مکرر دست‌ها دچار خشکی پوست شده‌اید یا بدلیل اضطراب و استرس انرژی‌تان کم شده، شیربادام را در وعده صبحانه میل بفرمایید.
 
 
آش سپیدبا
 
آش سپیدبا یا آش سفید یا اسفیدباج، یکی از غذاهای ساده و سریع الهضم دارویی است که برای پاکسازی و تقویت بدن بسیار مفید بوده و در کتب فارماکوپه طب ایرانی توصیه شده است.
 مواد لازم:
۱. جوی پوست‌کنده نصف پیمانه
۲. نخود نیم‌کوب یک پیمانه
۳. هویج نگینی شده نصف پیمانه
۴. کرفس نگینی شده نصف پیمانه
۵. تره، گشنیز و جعفری خرد شده نصف پیمانه
۶. روغن زیتون به میزان دلخواه
 دستور پخت:
ابتدا جو و نخود را بشویید و به مدت یکساعت بخیسانید.
سپس داخل قابلمه ای بریزید، آب را اضافه کنید و با حرارت ملایم بگذارید مواد نیم پز شوند.
بعد از آن هویج و کرفس نگینی شده و سبزیجات با کمی نمک، زردچوبه، پودر تخم گشنیز و انیسون را به مواد آش اضافه کنید.
در اواخر طبخ روغن زیتون را بیفزایید تا حرارت زیادی نبیند.
اجازه دهید آش جا بیفتد و با آب‌نارنج یا آب‌لیموی تازه میل بفرمایید.
▫ از این آش به عنوان وعده اصلی غذایی با خواص دارویی فراوان بهره‌ برده، نوش‌جان بفرمایید.
خواص دارویی آش سپیدبا
✅ آش سپیدبا رطوبت افزا و بهبود دهنده کم‌خونی است.
✅ این آش مغذی انرژی بخش است و غلبه سودا و خشکی و افسردگی را برطرف می‌کند.
✅ اسفیدباج ملین و برطرف کننده یبوست شکم می‌باشد.
✅ آش سپیدبا ضمن تقویت عمومی بدن و تقویت ریه، غذایی مفید در ناقهان، کودکان در حال رشد و سالمندان است و برای بازیابی انرژی در بهبود یافتگان بیماری کرونا انتخابی مناسب است.
 
 
 شیربرنج

شیربرنج غذایی مقوی و نیروبخش با طبیعتی گرم و تر است و مناسب وعده افطار می‌باشد.
شیربا یا شیربرنج موجب نیکویی رنگ رخسار، بهبود کیفیت زندگی، تقویت نیروی جنسی و افزایش طول عمر می‌شود.
این غذای مفید در صفراوی مزاجان و جایگزینی مناسبی برای شیر در افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز (lactose intolerance) است که قادر به هضم کامل قند شیر یا لاکتوز نیستند.
شیربرنج چاق‌کننده و برطرف کننده تشنگی مزمن در روزه‌داران است و بعلاوه غذایی مناسب در سالمندان، بخصوص مبتلایان به آلزایمر می‌باشد و از سرعت پیشرفت بیماری می‌کاهد.
مصرف همزمان شیربرنج با گردو و خرما یک غذای دارویی مناسب در مبتلایان به لاغری کلیه است و موجب تقویت و فربهی کلیه می‌شود.
 
 رب به و خواص دارویی آن

فصل بالندگی میوه‌ی به (Quince) در پیش است. یکی از فرآورده‌های ارزشمند غذایی-دارویی از میوه شیرین به، رب به است که با توجه به خواص آن توصیه می‌شود برای مصرف خانوار تهیه و در ظروف مناسب شیشه‌ای در یخچال و حداکثر تا دو سال نگهداری شود.

روش تهیه رب به؛
میوه به را رنده یا چرخ کنید و درصورت تمایل به ماندگاری بهتر چند قاشق عسل به آن بیفزایید.
سپس به آن کمی آب و گلاب اضافه کرده، روی حرارت ملایم با شعله پخش کن قرار دهید تا به کاملاً پخته شود و به غلظت مناسب برسد. در طی پخت نیز آن را به هم بزنید.
خواص درمانی رب به؛
ربی که از میوه شیرین به تهیه شود طبیعتی گرم و تر دارد و مصرف یک قاشق سوپ‌خوری از آن "نیم‌ساعت بعد از هر وعده غذایی" نشاط‌آور و ضد کم‌خونی است و موجب بهبود ریفلاکس و ضعف گوارشی، رفع خستگی و تقویت عضلانی در بیماران مبتلا به کرونا می‌گردد.

دکتر مریم مصفا
متخصص داروسازی سنتی